Promet rent-a-cara ove godine viši od 100 milijuna kuna

Bez autora
Sep 02 2010

Turistička sezona i ove je godine dala dobre rezultate, a prvi podaci govore o povećanju dolazaka stranih gostiju od 15 posto, kada je u pitanju zračni prijevoz. Osim većeg broja gostiju, to znači i povećanje u poslovanju domaćih tvrtki koje se bave iznajmljivanjem automobila. U okviru hrvatskog tržišta, potražnja je premašila ponudu, pa je ključno bilo rezervirati automobil na vrijeme. Veće tvrtke koje se bave ovom djelatnošću jedva su uspjele zadovoljiti potražnju za vozilima, dok su tvrtke s manjim brojem vozila čak i unajmljivale vozila od privatnih osoba kako bi mogle odgovoriti na veliku potražnju. No, nije samo povećanje broja gostiju razlog za nestašicu vozila. Naime, s obzirom na trenutačno stanje u Hrvatskoj, manje tvrtke nisu mogle dobiti od leasing kuća podršku za traženi broj vozila, pa im je i to bio određeni hendikep. O tom su problemu razgovarali s direktorom AMC rent-a-cara Krešimirom Dobrilovićem, koji im je potvrdio da su manje tvrtke imale određenih problema u vezi s tim. Tvrtka AMC, kao jedna od većih iznajmljivača, nije imala takvih problema jer ju je leasing kuća podržala i osigurali su dovoljan broj vozila. AMC je tijekom sezone na području Hrvatske raspolagao s oko 1100 vozila, što je i bio plan za ovu sezonu.

Promet rent-a-cara ove godine viši od 100 milijuna kunaTuristička sezona i ove je godine dala dobre rezultate, a prvi podaci govore o povećanju dolazaka stranih gostiju od 15 posto, kada je u pitanju zračni prijevoz.

Osim većeg broja gostiju, to znači i povećanje u poslovanju domaćih tvrtki koje se bave iznajmljivanjem automobila. U okviru hrvatskog tržišta, potražnja je premašila ponudu, pa je ključno bilo rezervirati automobil na vrijeme.

Veće tvrtke koje se bave ovom djelatnošću jedva su uspjele zadovoljiti potražnju za vozilima, dok su tvrtke s manjim brojem vozila čak i unajmljivale vozila od privatnih osoba kako bi mogle odgovoriti na veliku potražnju. No, nije samo povećanje broja gostiju razlog za nestašicu vozila. Naime, s obzirom na trenutačno stanje u Hrvatskoj, manje tvrtke nisu mogle dobiti od leasing kuća podršku za traženi broj vozila, pa im je i to bio određeni hendikep.

O tom smo problemu razgovarali s direktorom AMC rent-a-cara Krešimirom Dobrilovićem, koji nam je potvrdio da su manje tvrtke imale određenih problema u vezi s tim. Tvrtka AMC, kao jedna od većih iznajmljivača, nije imala takvih problema jer ju je leasing kuća podržala i osigurali su dovoljan broj vozila. Prema Dobrilovićevim riječima, AMC je tijekom sezone na području Hrvatske raspolagao s oko 1100 vozila, što je i bio plan za ovu sezonu.

Uz Hrvatsku se veže još jedan problem, a riječ je o cijenama najma vozila koje su u odnosu na prošlu sezonu porasle čak do 40 posto, ovisno o vremenskom trajanju najma. Taj trend rasta cijene ponavlja se već drugu godinu zaredom, a pravda se nužnim korakom prema opstanku. Naime, do prije koju godinu postojale su manje tvrtke koje su niskim cijenama rušile cijene drugim iznajmljivačima. No, one su propale i to je pokazatelj da se s niskim cijenama ne može opstati.

Osim porasta cijena na godišnjoj razini, u nas je prisutan i trend rasta cijena za vrijeme turističke sezone. To znači da u razdoblju od druge polovice lipnja, pa do početka rujna cijene dodatno rastu oko 30 posto. To konkretno znači da ćete automobil kompaktne klase, u sezoni, za tjedan dana platiti od 3500 do 4500 kuna. Za primjer smo odabrali jednu rent-a-car tvrtku, koja za tjedan najma vozila u Hrvatskoj traži oko 4300 kuna, dok je za isto razdoblje i istu klasu u Njemačkoj potrebno izdvojiti oko 2100 kuna, što je dvostruko manje.

Određeni popusti postoje, ali oni se uglavnom odnose na predsezonu i posezonu, a većinom je riječ o akcijskim popustima na internetske rezervacije. Ti popusti se kreću oko 15 do 20 posto, ovisno o akciji i razdoblju najma vozila.

Unatoč popustima i nižim cijenama izvan sezone, Hrvatska je i dalje skupa u odnosu na neke europske destinacije.

Prema nekim neslužbenim i okvirnim računicama, hrvatske će rent-a-car tvrtke ovu godinu završiti s više od 100 milijuna kuna prometa, a ta je brojka mogla biti i veća da su te tvrtke imale veći broj vozila na raspolaganju odnosno bolju podršku. S obzirom na rastući trend dolaska stranih gostiju zrakoplovima, za sljedeću će turističku sezonu biti nužan veći broj vozila, kako bi se zadovoljila potražnja tijekom turističke sezone. Ne poveća li se taj broj, stranim bi gostima savjetovali da svoje vozilo rezerviraju što ranije, kako bi bili sigurni da će do njega i doći.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik